Νέα και ανακοινώσεις

Εντυπωσιακή ανάπτυξη και στο β’ τρίμηνο – Άλμα του ΑΕΠ κατά 7,7%

Επιβεβαιώθηκαν οι αξιοσημείωτες αντοχές της ελληνικής οικονομίας απέναντι σ΄ ένα περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας – Μετά το +7% του α’ τριμήνου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά ακόμη 7,7% στο β’ τρίμηνο του 2022 – Σταϊκούρας: Η οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται

Ισχυρή ανάπτυξη εμφάνισε το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2022, επιβεβαιώνοντας τις αξιοσημείωτες αντοχές της ελληνικής οικονομίας απέναντι σ΄ ένα περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας (πόλεμος στην Ουκρανία, υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση κ.α.). 

Πιο συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, έδειξαν τα εξής:

  • Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022 (τριμηνιαίο επίπεδο) και αύξηση κατά 7,7% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021 (ετήσιο επίπεδο).
  • Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) κατέγραψε άνοδο κατά 7,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021. 

Ας σημειωθεί ότι στο α’ τρίμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία είχε εμφανίσει εξίσου εντυπωσιακή βελτίωση κατά 7% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021. 

Σύμφωνα με τα επιμέρους δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια ανάπτυξη κατά 7,7% οφείλεται στα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021.  
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021.  
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.  
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%. 

Την ίδια ώρα, η τριμηνιαία ανάπτυξη κατά 1,2% αποδίδεται στα παρακάτω:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.  
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.  
  • εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%.  
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%. 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι, την ώρα που στην Ευρώπη μαζεύονται «μαύρα σύννεφα» ύφεσης, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει σε ρυθμούς ανάπτυξης και τους επόμενους μήνες, δεδομένης της ισχυρής επίδοσης του τουριστικού τομέα στο γ’ τρίμηνο αλλά και των δράσεων του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης ή του νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, η διατήρηση των θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ διευκολύνουν, αν μη τι άλλο, την κυβέρνηση στην προσπάθεια οικονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται από το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας σε καύσιμα, ενέργεια και τρόφιμα.

Πηγή: https: newmoney.gr https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/entiposiaki-anaptixi-ke-sto-v-trimino-alma-tou-aep-kata-77/

Αφήστε μια απάντηση