Συνέχιση της ανάπτυξης, έστω και με βραδύτερους ρυθμούς λόγω της κρίσης, επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και μεγάλη μείωση του χρέους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την επόμενη χρονιά θα έχει βοηθό τους κοινοτικούς πόρους που θα φτάσουν περίπου τα 10 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και πολλά εμπόδια. Ο υψηλός πληθωρισμός λόγω κυρίως των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων και η συνέχιση της αύξησης του κόστους χρήματος από την ΕΚΤ θα επιδράσουν αρνητικά και στη δυναμική της οικονομίας, αφού θα επηρεάσουν τις επενδύσεις λόγω της αυξανόμενης δυσκολίας χρηματοδότησής και τις εξαγωγές, λόγω της γενικότερης οικονομικής επιβράδυνσης. Έτσι, σε μια δικαιολογημένα συντηρητική πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ, η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 5,3% το 2022 και το 2,1% το 2023. Για την Ελλάδα, δεν θα υπάρχει σενάριο ύφεσης ανάλογο με αυτό που υπάρχει για την Ευρώπη.
Επόμενο κρίσιμο μέγεθος, το οποίο θα μείνει ανοιχτό μέχρι και το τέλος του μήνα, είναι αυτό του πληθωρισμού, καθώς οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων (ειδικά του φυσικού αερίου) παρουσιάζουν τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές τους. Μέχρι στιγμής, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ρεαλιστική μια πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό στο 9-9,5% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ για το 2023 αναμένεται αξιόλογη υποχώρηση, αλλά όχι κάτω από το 4,5%. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει για το θέμα αυτό να σχηματοποιηθεί μια ευρωπαϊκή λύση για την ανάσχεση των συνεχών ανατιμήσεων στην ενέργεια. Αν βρεθεί μια τέτοια λύση, οι εκτιμήσεις θα αλλάξουν προς το καλύτερο.
Μεγάλη μείωση του χρέους
Πιο αισιόδοξα είναι τα νέα για τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής της οικονομίας στην οποία, κατά περίπτωση, βοηθά και ο πληθωρισμός. Για παράδειγμα, το χρέος λόγω της θετικής ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2023, αλλά και του πληθωρισμού, αναμένεται να έχει και για τον επόμενο χρόνο μείωση περίπου 10% του ΑΕΠ. Φέτος αναμένεται μείωση περίπου 20% του ΑΕΠ, από το 193,3% του ΑΕΠ που έκλεισε το χρέος στο τέλος του 2021, αναμένεται φέτος να κλείσει κοντά στο 173,3% του ΑΕΠ. Για το 2023, αναμένεται το χρέος να αποκλιμακωθεί περαιτέρω, κοντά στο 163,5% του ΑΕΠ. Η πορεία αυτή θεωρείται ότι βοηθά και την εικόνα της χώρας στις αγορές, αλλά και τους οίκους αξιολόγησης, από τους οποίους περιμένουμε να αναβαθμίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο την Ελλάδα, στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα.
Το έλλειμμα
Παράλληλα με την μείωση του χρέους, ο προϋπολογισμός θα βάλει και το στοίχημα ότι η οικονομία, παρά την κρίση και την ανάγκη συνέχισης στήριξης οικονομίας, θα περάσει από πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2023. Το πραγματικό στοίχημα για τον επόμενο χρόνο είναι να περιοριστεί το πακέτο στήριξης της οικονομίας για την εξομάλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, το οποίο μαζί με τις τελευταίες εξαγγελίες της ΔΕΘ θα φτάσει σε κόστος τα 13,2 δισ. από 8,5 δισ. που υπολογίζονταν λίγους μήνες νωρίτερα. Το όπλο για να επιτευχθεί αυτό θα είναι ο νέος μηχανισμός επιδότησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού που έρχεται από τον Οκτώβριο. Με το νέο αυτό σύστημα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν υπολογίζοντας εξοικονόμησης ενέργειας, όπου και όταν μπορούν.
Πηγή: www.capital.gr https://www.capital.gr/oikonomia/3657727/ta-basika-megethi-tou-proupologismou-2023